Todor Kobakov - Pop Music (2010)

...Българче да се наричам, първа радост е за мене!

Винаги когато разбера за някой талантлив и успял музикант, който по някаква случайност се е оказал българин, ме обхваща един патриотизъм, едно преливащо чувство на национална гордост. Което е съвсем в реда на нещата, но не съм сигурна доколко - обективно погледнато - е правилно. Защото от край време си самопромиваме мозъците колко велика нация сме, колко сме талантливи, умни и красиви. Винаги ми е било чудно що като сме толкова готини сме на това дередже. Както каза човека на съседната маса в едно кафене на морето: "Българинът е муха със самочувствието на самолет".
Обаче има много талантливи българи, факт е. По някаква причина техния талант разцъфва най-пълно далеч от родината.


Простете ми това лирическо отклонение, трябва да ви разкажа за Тодор Кобаков и неговия дебютен албум Pop Music. Това очевидно е ебавка, тъй като албума съдържа класически пиеси за пиано.

genre: neo-classical, ambient

1. Isolated Incident 3:38
2. Toronto Stories 3:59
3. Carpe Diem Feat. Emily Haines 4:39
4. Bitter Sweet Confusion 3:09
5. Tokyo At Night 3:25
6. North Train 3:24
7. Loving Hands Feat. Tunde Adebimpe 3:53
8. Self Portrait 4:00
9. Panic 3:01
10. We Are Many 3:42
11. Little Warrior 3:53

Малко био няма да е излишно.
Тодор Кобаков е роден през 1978 в София, доколкото знам, в семейство на класически музиканти, като - логично - продължава семейната традиция и учи в Софийското музикално училище 11 години. В първите години на демокрацията, ситуацията беше в г*за и семейството му решава да замине за Канада. 16-годишният тогава Кобаков е приет в Университета на Торонто заради своя изключителен талант, където го доразвива.
Следват запознанства с някои доста значими имена на инди сцената като Broken Social Scene, Stars, и Metric. Не знам дали сте чували Stars, но Your Ex Lover Is Dead e огромна, и заслуга за това до голяма степен има Кобаков, който е автор на струнния аранжимент.



Pop Music е своеобразно връщане към първата половина от живота му, когато - по неговите дуни - били "само той и пианото". В случая не са съвсем само той и пианото, отбили са се Емили Хейнс от Metric и Тунде Адебимпе от TV On The Radio. Това вероятно ще добави известна доза хайп и ще удари едно рамо на класическия проект, на който иначе младежта не би обърнала особено внимание.
Като споменах хайп - докато четях биографията на бате Тодор, мен тоя хайп ме удари като топка от забивка - волейболист. Като стигнах до частта за Emily Haines и Tunde Adebimpe направо щях да се разплача от радост. Знам, че това е вредно и вероятно си оказа вляние. Айде музика, че много писане стана.



Хубав клип.
Албумът в един тесен и изкривен класически смисъл е поп. Композициите варират м/у 3 и 5 минути, наблегнато е на мелодичността и на повтарящите се теми, а пък и известни гост вокалисти...
Албума се оказа малко по-слаб, отколкото си го представях(да благодарим на завишените очаквания), при все това е добър. Все пак не може "най-добрия пианист на Торонто" да извади нещо лошо, нали така.

7.2/10

Бонус: Тодор има още един проект - инди групата Major Maker, която е основал през 2006-а заедно с исландеца Lindy Vopnfjord. Приятни са.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Честит ми рожден ден!

3 години trains in the night

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)